Vinets positiva hälsoeffekter

Vin kan bidra till mycket positivt för hälsan. I studier har man bland annat kommit fram till att vinet kan få en att bli snyggare, kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, kan göra att man lever längre och får bättre minne.

92274-wine-glass

Förutom att vin är oerhört gott och passar bra till mat, har även vinet en rad andra bra egenskaper. En ny studie visar exempelvis att vi blir snyggare av ett glas vin. Det är känt sedan tidigare att man kan känna sig snyggare och mer självsäker efter att ha druckit lite alkohol men förklaringen har då varit att det är psykologiskt. Att alkoholen får oss att slappna av och släppa våra självkritiska tankar. Men den nya studien visar att det fysiska utseendet faktiskt blir ”bättre” efter ett glas vin. Enligt de forskare som gjort studien ger alkoholen färg på kinderna, samtidigt som pupillerna vidgas och musklerna i ansiktet slappnar av. Alkoholen gynnar alltså de ansiktsdrag som vi människor betraktar som attraktiva.

Vin mot hjärt- och kärlsjukdomar

Studier har även visat att vin kan skydda mot sjukdomar och att man till exempel kan skydda sig mot kärlsjukdom genom att dricka ett glas vin varje dag. Professorer säger att det finns starkare stöd för att vin är nyttigt, än det finns för att börja motionera när man får det rådet av en läkare. När man gjorde den här studien såg man att det farliga kolesterolet sjönk med 17 procent hos de som drack vin jämfört med de som inte gjorde det. Resultatet visar att vin alltså har nästan lika bra effekt som den medicin som används mot dåliga blodfetter. Alkoholen i vinet verkar kärlvidgande och därmed blodtrycksänkande också.

Fler positiva effekter

Det finns en rad olika positiva hälsoeffekter som tillskrivits vinet genom åren och här är några andra exempel:

  • Vissa typer av vin kan få en att leva längre. De viner som gäller är de traditionellt framställda vinerna från Sardinien och sydvästra Frankrike.
  • Rött vin kan vara bra för minnet. Detta gäller framförallt för äldre människor. Läs mer.
  • Rött vin kan bromsa uppkomsten av sjukdomen Alzheimers.
  • Vin har en placeboeffekt som får en att må bra.