Vedugnsbakad pizza att göra hemma

Vem drömmer inte om att kunna göra härliga, krispiga och helt perfekta vedugnsbakade pizzor hemma? Många förmodligen. Men det kan du faktiskt göra! Här följer recept och tips på olika pizzor som är enkla att få till därhemma, men också på vin som kan passa att dricka till.

Om du har en vedugn därhemma då har du alla möjligheter och lite till för att få till en perfekt pizza att imponera på gästerna med. Vedugnen ger en speciell smak och krispig känsla till pizzan. Men, även om du inte har en vedugn för att baka pizza utan bara en vanlig hederlig hushållsugn, gasugn eller varmluftsugn så går det också bra såklart.

Carbonarapizza för den som vill testa nytt

Om du både gillar pasta carbonara och pizza så är detta något för dig! Denna favorit som för samman två klassiska italienska rätter kan inte bli annat än succé. Här är ett recept för två pizzor, taget från Elle Mat & Vin. Baka ut pizzadegen och stek lök och bacon med grädde, blanda allt till en sås att ha på pizzan. Garnera med persilja.

Ingredienser till pizzadegen:

  • Jäst, 25 g.
  • Strösocker, 1 tsk
  • Salt, ½ tsk
  • Raps eller matolja, 0,25 dl
  • Ljummet vatten, 1-2 dl
  • Vetemjöl, 3-4 dl (en halv dl till utbakning)

Att lägga på pizzan:

  • Matolja till stekning, 2 msk
  • Finhackad gul lök, 1 st
  • Finhackad vitlök, 3 klyftor
  • Grädde, 3 dl
  • Tärnad bacon, 300 g
  • Hackad persilja
  • Riven parmesan, 80 g
  • Svartpeppar, cayenne

Är Carbonarapizza inte riktigt din grej? Här är ett recept på vegansk pizza från Mitt Kök Expressen.

Pizza och vin

Vin är ju supergott till pizza, men vilka passar egentligen bäst att dricka till? Det har AlltomMat koll på och där tipsas det om flera viner, både röda och vita. Vad kommer till vita så kan Pinot Grigio funka bra, likaså chardonnay, Magnolia och Chenin Blanc. När det kommer till röda så lämpar sig bland annat Rioja och Merlot.