Rött vin och kött

Italienska viner

Vi svenskar är stora köttätare. Inte minst på senare år då vi tydligen äter mer och mer kött. Tillsammans med den ökade medvetenheten om vad vi stoppar i oss har mat och drycker som vin kommit att bli något av ett fritidsintresse för den gemene folkhemssvensken.

Vårt intresse för hur vi tillagar och konsumerar mat och dryck samt varifrån varorna har sitt ursprung är av allt större vikt för oss. När man tittar lite närmare på den här nya kulturen kring kulinariska arrangemang kan man upptäcka en trend som visar ganska tydligt vad som faller oss svenskar i smaken. Kött och vin. Det ska vara rött vin och det ska vara från Italien helst. Många av dessa druvor och viner är så okända för oss att vi inte skulle haja till om någon drog till med att säga att de druckit 3 glas PVC fönster till middagen. Eller i alla fall utan den där delen om fönster.

Bärigt och strävt

Till rött kött smakar nämligen röda viner mycket bra – och vice versa. De viner som smakar exceptionellt bra till just svenskt nötkött och vilt kött som ren eller älg är just de som är lite sträva och bäriga i smaken. Smakerna når nya dimensioner i munnen även tack vare att vi gillar feta gräddsåser och smör i vår matlagning. I Italien odlas druvor med just alla de rätta smakerna för att drickas till den svenska matlagningen. De är som man säger lite bråkiga och ojämna i smaken. Några av dessa druvor är speciella för den trakt de odlas i. En av de mer kända vinsorterna i Italien är Chianti och Chianti classico som innehåller en blandning av de geografiskt typiska druvorna sangiovese och caniolo. Andra druvor som passar väl till vår mat är nero d’avola, nebbiolo, barolo och montepulciano. En extra frän outsider är den mycket gamla druvan primitivo.