Konsten att välja rätt matkasse

Många kämpar för att få vardagen att gå ihop. Ibland orkar man inte handla på vägen hem från jobbet – möta trötta ansikten i mataffären – mitt under rusningstimmarna. Att komponera måltider, skriva inköpslistor och släpa hem tunga kassar. Fler och fler svenskar använder sig istället av olika hemkörningstjänster då de handlar mat. Men vilken matkasse passar dig?

Det är, av uppenbara skäl, bekvämt att få maten hemkörd. Det finns flera aktörer på marknaden, till exempel mathem, som erbjuder olika typer av kassar. Försök få en överblick av vad du har att välja mellan – eftersom priserna på kassarna kan variera en hel del. Det finns kassar som passar alla tänkbara dieter och specialkostbehov, singel- och familjehushåll, studenter och direktörer. Matkassarna är i regel utformade för att täcka hela tallriksmodellen och vara en grund till hälsosamma kostvanor. Med ett brett sortiment och förpackningsstorlekar som inte går att finna i butikshyllorna.

Vad blir det för mat?

Med en hemkörd matkasse är det möjligt att luta sig tillbaka och låta någon annan stå för beslutet om vad det blir för någon middag, eftersom de ofta levereras med recept och förslag på vad som gör att laga med de olika ingredienserna. Men det är också möjligt att själv vara med och skräddarsy innehållet i kassen efter sina egna preferenser. En hemkörd matkasse behöver alltså inte vara ett symptom för brist på inspiration i köket.

Det blir dessutom lättare att planera sina matinköp, istället för att impulshandla. Det är lätt att det blir för mycket när blodsockret är lågt – och lätt att välja onyttiga alternativ som är fulla av fett, socker och snabba kolhydrater. Butikerna är dessutom planlagda för att sporra merförsäljning. Vilket inte är bra ur ett miljöperspektiv – då överkonsumtion ökar matsvinnet. Och var femte matkasse svenskar köper hamnar i soptunnan.

Vill du se resan maten gör efter att du beställt din matkasse? Här är en video där personalen på mathem.se visar hur de arbetar med en order: