Glassigt värre

Vi minns väl alla Mange Schmidts låt ”Glassigt” som spelades på högvarv för några år sedan. Till en början tyckte vi låten var allmänt fjantig och störtlöjlig, men efter att ofrivilligt behövt lyssna på den, tyckte även vi att den svängde som attan. Men så vad är det egentligen han sjunger om den där Mange? Han sjunger om saker som är glassiga i livet, men frågan är vad som anses vara glassigt i dagens samhälle. Finns det en allmän uppfattning om detta, eller är det helt individuellt beroende på var man befinner sig.

Jag tror i alla fall att de flesta skulle säga att shopping, resor, festa och bra leva livet är några klassiska exempel på vad glassigt innebär. Måhända att vissa inte skulle hålla med om detta. Kanske måste man istället beta ner detta ordet och verkligen gå till grund med vad glassigt verkligen innebär. Då vi alla vet vad glass är, en typ av dessert eller sötsak som är gjord på bland annat grädde fryses sedan ner och blir till just glass.

Att sedan i ett annat sammanhang påstå att något är glassigt blir lite knasigt i mina öron. Betyder det då att något är kladdigt och kallt? Eller kanske gräddigt? Nej, den här teorin verkar inte riktigt stämma. Antagligen så menar man att glass är någonting de flesta tycker är gott, och det räknas som en efterrätt. En efterrätt är alltid god och man får dem bara på helgerna. Alltså när det är lite speciellt och kanske till och med lyxigt. Här ed tro jag att vi löste denna ordvits. Glassigt är samma ord som lyxigt.