Fläsk med spännande tillbehör

Sugen på att bjuda på lyxmiddag? Då är fläskytterfilé något vi kan rekommendera. Kombinera alltid med säsongsenliga grönsaker, och försök tänka ”outside the box” när det kommer till dina tillbehör. Överraska dina gäster med något nytt, som de kanske inte har sett och smakat innan. Recept i all ära, men våga byta ut lite ingredienser!

Att välja kött till sin middag behöver inte vara svårt. Allt fler märken har olika kvalitetsetiketter som garanterar kvalitet och god smak. På www.nybergsdeli.se kan du läsa mer om kvalitetskött (och olika recept). Det är viktigt att köpa kött som är kvalitetssäkrat och som har en småskalig tradition. Då kan du äta kött med gott samvete.

Det verkar inte finnas någon hejd på de olika åsikterna som går isär när det gäller köttkonsumtion. Atl.nu skriver till exempel att ekologiska grisar släpper ut mer ammoniak än konventionella, och i en debattartikel till GP menar artikelförfattaren att ett drastiskt minskat köttätande kan leda till att klimatarbetet tappar trovärdighet och minskad vilja att agera.

Kanske kan ändå de flesta hålla med om att kött ska vara något att lyxa till sin vardag med och gärna vända sig till producenter man har någon form av relation till, allt för att spårningen ska bli så enkel som möjligt. Vi har därför valt att ge lite tips på hur du kan lyfta din måltid med enkla knep och som kommer få dina gäster att häpnas!

Välj säsongsgrönsaker

Vi älskar att höra att något är närproducerat och nyskördat. Utgå från säsongen och välj rot- eller grönsaker efter det. Här kan du kolla vilka grönsaker som gäller vilken säsong. Till senvintern kan du göra en helstekt fläskytterfilé med fetaostgratinerade rotfrukter. På sommaren kan du bjuda på fläskytterfilé med smörstekt fänkål, så ljuvligt och gott. Sverige har dessutom rot- och grönsaker som inte tillhör den vanligaste sorten. Numera är det riktigt hett att köpa svenskodlad pak choi-kål till exempel. Kanske ska du själv anordna en liten urban odling på balkongen? Det är en lättodlad kålsort, och det är ju kul att bjuda på något man själv odlat!

Spännande tillbehör

Det är lätt att bli lite låst vid sina tillbehör. Det är pasta, potatis och ris som gäller för på flesta tallrikar. Men när vi har gäster eller vill bjuda vår partner på en romantisk och genomtänkt lyxmiddag vill vi ju att de ska minnas maträtten. Då gäller det att överraska med spännande tillbehör! Det finns massa roliga saker att piffa upp ett gammalt recept med. Prova byt ut det där riset till quinoa, eller varför inte svart ris? Svart ris har en nötig smak som gör att tallriken lyfts av nya spännande intryck för dina gäster.

Hitta recept, men våga byta ut ingredienserna utefter säsong och vad du själv gillar. Och våga prova nya, spännande grönsaker i hyllorna. Om du är osäker på en grönsak, fråga personalen i affären.