Fixa festmaten

Att ha en lite större fest med hyrd lokal, fin mat och serveringspersonal är bland det roligaste och festligaste som finns. Oftast måste man planera en sådan fest kanske ett halvår i förväg. Och oavsett om det är 50-årsfest, studentfest eller bröllop så behövs det mat, dryck och snacks till många gäster. Det krävs mycket planering, men festen blir oftast ett minne för livet.

God mat till festen

Att planera festmat är oftast inspirerande, roligt och får det att kurra i magen flera månader före festen. Det är alltidkul att ha ett tema för maten, som antingen går som en röd tråd under hela kvällen, eller som bara finns till för att vägleda dig när du sätter ihop menyn. Kanske passar italiensk medelhavsmat, amerikansk barbecue eller mellanösterns underbara meze? Gående buffé är alltid ett smart alternativ eftersom du slipper bordsservering, och gästerna får röra på sig lite och kan lättare mingla runt under festen.

548637-three-dips-and-turkish-bread

Nästa steg är att bestämma om du ska laga all mat själv, om du ska ta hjälp av någon vän eller om du ska beställa från en cateringfirma. För dig som ska ha en stor fest med mycket mat i en hyrd lokal är en cateringfirma det allra bästa och smidigaste alternativet. Till exempel Din Catering ordnar mat till alla typer av fester, och har även serveringspersonal som ser till att allt flyter på under kvällen. Du som värd ska ju kunna mingla runt, ta hand om gästerna och slappna av under festen, och därför kan det vara värt att lägga lite extra pengar på att någon annan tar hand om slitgörat. Och med en cateringfirma behöver du inte sätta ihop en egen meny utan kan få hjälp av professionella kockar och planerare.

Dryck till festen

Först när du planerat maten kan du börja tänka på dryck. Att välja mellan vitt och rött vin blir ganska enkelt utifrån vilken mat ni ska servera – eller så passar det att ha båda två så får gästerna själva välja. Det känns alltid lyxigt att servera bra ekologiska viner och oftast blir det inte jättedyrt om du köper lådvin. Öl ska självklart serveras i ishink, och ha gärna både vinglas och ölglas framme så att smakupplevelsen blir optimal. En ”öppen bar” är alltid ett trevligt inslag på festen, och gärna med en bartender som står och serverar gästerna. Att hänga vid baren öppnar upp ännu mer för mingel och avslappnat häng.1030965-happy-days

Alkoholfritt alternativ ska självklart finnas. Se till att köpa lite finare must, cider eller kanske alkoholfri öl. De som väljer alkoholfritt ska känna att det är lika härligt och lyxigt som de som väljer öl och vin. Att även ha stora kannor vatten eller mineralvatten utplacerade på borden är en god idé som kommer uppskattas av alla.

Snacks och tilltugg

Att ha lite snacks och snittar före maten är alltid uppskattat. Det behöver inte vara jättesvårt att fixa tilltuggen självmen om du inte har tid eller plats att förvara dem innan festen så kan du alltid prata med din cateringfirma så att de lägger till det på menyn.

Vickning framåt midnatt brukar vara populärt på framförallt bröllop, men även andra fester som håller på sent inpå småtimmarna behöver en liten energiboost i form av småplock och chips. Om middagen låg tidigt i programmet kan det kanske till och med vara läge för korvgrillning eller någon annan lättare nattamat.

Var slutligen noga med att ta reda på gästernas eventuella allergier och specialkost. Det är viktigt att allt med specialmaten sköts smidigt och riktigt, för allas trevnad.