Champagne, till det mesta

Det har nyligen varit nyårsfirande, i Sverige och över hela världen har man ringt in år 2016 och sagt hejdå till det numer förbrukade, 2015. Är det vidare en högtid då champagnen flödar något alldeles särskilt, så är det just på nyårsafton.

I ett tidigare inlägg skrev vi om rött vin som en god dryck till kött, i dag skriver vi i stället om vin från ett specifikt distrikt, nämligen Champagne. I en artikel som vi hittar i kvällstidningen Expressen så står det att svenska folket verkligen har fått upp ögonen för denna ädla dryck, som ju är champagne. Vi dricker mer av denna än vad vi någonsin gjort förr, och på 35 år har konsumtionen höjts med hela 700 procent. Från att ha fått sitt egentliga genombrott vid firandet av millennieskiftet till att nu även dricka det inte bara på nyår, bröllop och födelsedagar utan också mer till vardags. Förra året dracks det hela 1 349 000 liter i Sverige, och även om det är nyår som markerar kulminationen så är det mer spritt nu än förut. Tillväxten blomstrar något alldeles extra.

Mer champagne och färre raketer på nyår

Champagne_efterrättDet säljs inte bara mer champagne på nyår, det smälls dessutom färre smällare och raketer. Den ena olaglig bör nämnas. Men om det är något som ändå är explosivt i så är det just marknaden för den bubbliga och torra drycken som de allra flesta är bekanta med, om inte i smak så av namnet, som är nästintill bevingat.

Den bäst säljande champagnen görs av Louis Vuitton Moët Hennessy, som har varumärket Moët & Chandon, som nog de flesta känner till väl, och smakar av när raketer och fyrverkerier sprakar mot en becksvart natthimmel i slutskedet av året.

En hel fjärdedel av den champagne som totalt säljs i Sverige, gör det i midvinters december, lagom till jul och nyår alltså, som ju är den mest festliga tiden vi har, trots kylan och mörkret som präglar årstiden. Sedan kanske vinet kommer breda ut sig mer, och jämnare över året.

Sedan är champagne nästan mystiskt förenat med fest och firande, skumpa antyder att det är något som hänt, som att någon fått ett nytt jobb, vunnit hem en affär, tagit en seger eller kanske fått barn. Inte minst är man påverkad av alla de filmer som man sett där skålande i champagne alltid är förenat med festlig stämning, glada tillbud och rop samt kanske en och annan dansscen. Mer fakta om denna bubbeldryck med positiva konnotationer kan man få här:

  • Champagne får bara kallas det om det kommer från distriktet Champagne i Frankrike
  • Allt vin utanför Champagne är bara mousserande vin, även det gott
  • Champagne passar oväntat bra till fet mat, friterad gärna
  • Champagne ska serveras väl kylt, gärna sedan flera timmar, 6-8 grader
  • Avnjutes bäst i smala, avlånga tulpanglad
  • Den ska vidare vara torr och gärna gratis
  • Drycken tillverkas av tre olika druvor, chardonnay, pinotnoir och pinot meunier – var för sig eller i en blandning
  • Passar även till fisk samt i sorbet och andra efterrätter

Mer fakta och tips kring just champagne kan fås i denna artikel som publicerades i VLT nyligen.